23 januari 2022 

Selectie trainingen en Talentontwikkeling

Selectie trainingen en Talentontwikkeling bij Judo Ryu Rietdijk

Veel kinderen die op een sport gaan doen dit vaak vooral omdat ze het leuk vinden. In de praktijk blijkt dat als kinderen op voetbal, turnen, dansen of bijvoorbeeld judo gaan ze al heel snel bestempeld worden als talent en uitgenodigd worden voor een "Selectie". Op zich natuurlijk prachtig en niets mis mee, mits het kind dit nog steeds zelf wilt en niet doet voor de gemiste kansen van papa of mama vroeger😉Het gevaar is ook als er op jonge leeftijd veel druk opgezet gaat worden het plezier (beginnersplezier) waarom ze gestart zijn met de sport vaak verdwijnt. Wat over blijft is dan een desillusie en een naar gevoel over de sport of de club.

Hoe dan wel?

Ook ik heb in de afgelopen 35 jaar dat ik als docent/coach op en naast de mat sta heel veel fanatieke ouders meegemaakt die rustig elke zaterdag en zondag het hele land doorreden om wedstrijden te draaien. Sterker nog...ook mijn ouders waren zeer fanatiek en zaterdag naar Groningen en zondag naar Den Dungen was echt niet bijzonder en een uitzondering. Ook als fanatieke coach weet ik zeker dat ik hierbij in de begintijd fouten heb gemaakt en (achteraf) hiervan veel heb geleerd. Maar ik las bijvoorbeeld ook pas nog eens in een oude cursusmap voor de opleiding tot Judoleraar in de jaren 90 en daar stond in dat een Mars een prima sportvoeding en tussendoortje is voor bij de wedstrijden😂 Tijden veranderen en inzicht en ontwikkeling gelukkig ook.

Ik ben van mening dat Talentontwikkeling verschillende fases heeft;

Als het kind op Judo (of Jiu Jitsu) komt is het belangrijk dat ze eerst de fundamentele technieken leren zoals de worpen, valbreken, regels op en rond de mat, etc. Vaak is dit tot ongeveer de gele/oranje band en daarna zullen ze ook moeten leren trainen, presteren (mits ze dit willen, maar het kan ook een volgende band halen zijn) en komen er ook andere facetten bij zoals mentale begeleiding en krachttraining.

Een goed voorbeeld van een groep judoka's die zich door al deze facetten heeft ontwikkeld was een groep van 14 judoka's die ik in 2004 mee nam voor een trainingsstage naar Japan. In Tokyo werd er hard getraind, maar het plezier was ook een hele belangrijke factor zoals ook te zien is in dit filmpje Japan 2004 En van deze groep van 14 judoka's draaiden er later 8 op een EK of WK, grossierden ze in NK medailles en won Linda Bolder zowel de Grand Slam van Tokyo en Parijs, werd 7e op de Olympische spelen en won diverse EK titels. De basis voor het wedstrijdjudo in mijn club was hiermee zeker gelegd en het leuke is dat ik veel van deze oud judoka's nog geregeld spreek of zie met hun kinderen op de mat maar bij velen deze eerste trip de mooiste was. Voor mij het voorbeeld van plezier en ontwikkelen in één.

En de volgende concrete stappen bij Judo Ryu Rietdijk?

We hebben natuurlijk een rare tijd achter de rug met de Corona periode. In de afgelopen 22 maanden waren er nauwelijks toernooien buiten de club. De Randori competitie en binnenkort de interne clubkampioenschappen zijn wel toegestaan en ik hoop binnenkort wat beginnerstoernooien met andere clubs op te kunnen zetten. Vond ik het erg? Nee hoor, rustig ontwikkelen in de club is prima en uiteraard weet ik dat sommige clubs heel graag jonge kampioenen in de club willen hebben maar ik denk dat dit korte termijn politiek is.

Wel start ik de Selectie training op dinsdag op in Heemskerk en blijft deze training op donderdag in Haarlem. Ik selecteer hierbij niet of de kinderen heel talentvol zijn (zo ver je dat kunt zien op jonge leeftijd) maar nodig de kinderen die graag willen uit om een paar proeftrainingen te ervaren. Dus heeft je zoon of dochter het naar zijn zin en wil hij een keertje extra trainen in de week? Stuur mij dan een e-mail of whatsapp en ik neem ze mee op deze Judo reis en het zou mooi zijn als we over een jaar of 10 op dezelfde wijze tevreden kunnen terugkijken op de nieuwe generatie als op de oudere judoka's en jiu jitsuka's.

Over de schrijver
Al mijn hele leven "sportgek", gestart op 5 jarige leeftijd op de judomat en dit niet meer losgelaten. Naast de Budo sporten Judo, Karate en Jiu Jitsu al 36 jaar werkzaam als judo/jiu jitsu leraar en (personal) trainer. Verder al 27 jaar bezig als ondernemer met mijn Judo Ryu Rietdijk en Reshape Your Body studio's.
Reactie plaatsen