05 mei 2021 

Van jeugdjudoka naar een Olympische judoka

 

Van jeugdjudoka naar een Olympische judoka

Met deze zomer de Olympische Spelen voor de deur in Tokyo is het een mooi moment om terug te kijken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 waar judoka Linda Bolder de 7e plaats behaalde. 

Linda startte als klein meisje van 7 jaar, samen met haar zus Saskia, bij Ben Rietdijk in Velserbroek. De eerste jaren viel Linda niet eens zo heel veel op tijdens de judolessen en (interne) wedstrijden. Er waren judoka’s die wellicht handiger waren maar het plezier in het spelletje was bij Linda altijd aanwezig. Elke week stond ze met een glimlach op de judomat bij Ben en werd er steeds een beetje beter in.

De reis

Vanaf de -15 jaar kwamen er bij Linda de eerste resultaten wat resulteerde in brons op een Nederlands kampioenschap, maar wat in de daaropvolgende jaren snel opgevolgd werd met grotere prijzen. Diverse Nederlandse kampioenschappen werden gewonnen, maar ook goud op het Europees kampioenschap -17 jaar, -20 jaar en ook bij de -23 jaar werd er goud gewonnen. Samen met Ben als coach reisden ze de hele wereld over naar toernooien en trainingsstages. Van Rio de Janeiro naar Moskou en Tokyo, jarenlang waren de koffers gepakt en werden er veel prijzen gewonnen op World cups en Grand Slams. De mooiste…goud op de Grand Slam in Parijs en in Tokyo, Wereld en Europees kampioen met het Nederlands team maar helaas was er ook serieuze tegenslag met blessures zoals een afgescheurde kruisband 1,5 jaar voor de spelen en 5 maanden voor de spelen een gebroken knieschijf waardoor de voorbereiding flink verstoord werd.

De Spelen

Tijdens de Olympische spelen wist Linda, ondanks de lastige voorbereiding waarbij de trainingen op de judomat niet mogelijk waren en zij voornamelijk moest volstaan met de krachttrainingen toch de 7e plaats te halen. Uiteraard een mooi resultaat, maar de Japanse die kampioen werd had ze in Tokyo nog verslagen..maar het blijft Judo.

Een jaar na de Olympische spelen is Linda gestopt met topjudo en op www.judoinside.com kun je haar resultaten nog eens nalezen.

En hoe gaat het nu met Linda?

Linda heeft ondertussen een zoon, Zev van 1,5 jaar, en hij staat weer bij Ben op de judomat in Santpoort-Noord. Mooi om te zien dat er weer een kleine judoka op de mat staat. En of er talent in zit? Dat is op jonge leeftijd helemaal niet zo belangrijk. Als ze vooral maar plezier hebben in het judospel en de ouders ze ondersteunen in het spel.

 

 Deze zomer zullen we op de Olympische spelen in Tokyo extra support geven aan de Heemskerker Frank de Wit die tot de -17 jaar bij ons op de judomat stond en een groot deel van zijn jeugdopleiding les kreeg van Ben en Bas Meerveld.

Over de schrijver
Al mijn hele leven "sportgek", gestart op 5 jarige leeftijd op de judomat en dit niet meer losgelaten. Naast de Budo sporten Judo, Karate en Jiu Jitsu al 36 jaar werkzaam als judo/jiu jitsu leraar en (personal) trainer. Verder al 27 jaar bezig als ondernemer met mijn Judo Ryu Rietdijk en Reshape Your Body studio's.
Peter Rietdijk
Door

Peter Rietdijk

op 17 May 2021

Prachtig verhaal. Zeker een topper was zij...

Reactie plaatsen