22 augustus 2021 

Waarom elk kind op (tuimel)judo zou moeten

Waarom elk kind op (Tuimel) Judo zou moeten...

Je kunt je natuurlijk altijd afvragen wat het beste is voor jouw kind in zijn ontwikkeling. Als vader van twee dochters en al 47 jaar "besmet" met het Judovirus is het voor mij niet zo moeilijk. Het "moeten" zou je eigenlijk moeten vervangen voor gunnen. Het Judospel is bij uitstek geschikt om vanaf erg jonge leeftijd te beoefenen. Het doel is nooit om een goede wedstrijdjudoka te worden, maar om vertrouwd te raken met anderen, met jezelf, met je mogelijkheden en met het vallen (en opstaan) en veilig stoeien.

Motorische en sociale ontwikkeling;

Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Bij het Tuimeljudo ligt vooral het accent op de basisvaardigheden zoals rollen, kruipen, trekken, duwen en rennen. Maar ook op sociale vaardigheden zoals bijvoorbeeld samenwerken (best lastig op 2 en 3 jarige leeftijd😉). Er zijn bij de Judo lessen veel gekruiste bewegingspatronen waarvoor communicatie nodig is tussen de linker en rechterhelft. Denk hierbij aan links en rechts uitvoeren van technieken, maar ook balans houden en snelheid vallen hieronder. Naast deze motorische vormen leren ze uiteraard vallen en weer opstaan, te werken aan hun conditie en sterker te worden door middel van krachttraining.

Een groot pluspunt van de Judosport is dat judo het zelfvertrouwen van kinderen leert verbeteren. Fouten maken mag op de judomat, er zijn duidelijke afspraken die ervoor zorgen dat drukke kinderen weten waar de grenzen liggen en de wat stillere kinderen krijgen vaak door de structuur en duidelijkheid meer zelfvertrouwen. Naast het zelfvertrouwen worden de kinderen ook weerbaarder. Ze zijn niet bang om te vallen, leren om iemand op de grond te werpen en om op de grond te stoeien. Je hoeft het niet te gebruiken (liever niet uiteraard) maar het is wel handig als je het kunt.

Vaak hoor ik ook dat kinderen vooral op een teamsport moeten en Judo zo individueel is... Ook ik ben gek van allerlei sporten, maar ik zie ook dat kinderen die niet zo goed zijn vaak bij een teamsport achterin staan of door de fanatieke ouders (want die zijn ook coach😉) buiten het team gehouden worden. Dat is bij Judo onmogelijk. Bij Judo train je altijd samen met een maatje op de Judomat, je kunt nog zo goed willen worden maar je leert het niet alleen. Judo=Duo.

Judo, meer dan alleen sport

Judo is meer dan alleen sport. De waarden van Judo en Budo in het algemeen zijn al heel lang bekend. Bij mijn vele reizen naar Japan is het fantastisch om te zien dat alle kinderen daar Judo les krijgen op school. De Japanners zijn er al lang van overtuigd dat alles wat je leert in het Judo aan normen en waarden zo over te nemen is in het dagelijkse leven. Denk hierbij aan;

Respect

Discipline

Beleefdheid

Moed

Bescheidenheid

Zelfbeheersing

Oprechtheid

Vriendschap

Eer

Tot slot..

Heel veel ouders die nu met hun kinderen naar de judoles komen hebben vroeger zelf ook kennis gemaakt met Judo. Vaak zijn de positieve verhalen over hun eigen Judotijd nog steeds aanwezig (mits het Judo op de juiste wijze is onderwezen) en hoe mooi is het dat Judo zo'n positief imago heeft. En als je de Judosport op lange termijn blijft beoefenen en je behaald uiteindelijk de zwarte band dan is dit een mooi punt op je CV. Het geeft in ieder geval aan dat je over discipline en toewijding beschikt.

En, wil je na zoveel jaren toch weer zelf de mat op? Dat kan uiteraard. Op dinsdag is er speciaal voor de volwassenen een Jiu Jitsu les in Heemskerk en op donderdag Judo in Santpoort-Noord.

Over de schrijver
Al mijn hele leven "sportgek", gestart op 5 jarige leeftijd op de judomat en dit niet meer losgelaten. Naast de Budo sporten Judo, Karate en Jiu Jitsu al 36 jaar werkzaam als judo/jiu jitsu leraar en (personal) trainer. Verder al 27 jaar bezig als ondernemer met mijn Judo Ryu Rietdijk en Reshape Your Body studio's.
Reactie plaatsen